MASJID KARIAH ULU INAS

TARIKH : 9 MEI, 2019

MASJID KARIAH SENALING

TARIKH : 10 MEI 2019

MASJID KARIAH TUNKU MUDA CHIK

TARIKH : 17 MEI 2019

 

SAMBUTAN HARI KEPUTERAAN DYMM YANG DI-PERTUAN BESAR NEGERI SEMBILAN

TUANKU MUHRIZ IBNI AL-MARHUM TUANKU MUNAWIR

 

SERI MENANTI FUN RIDE 2019

TARIKH : 13 JANUARI, 2019

MASA : 8.00 PAGI 

Galeri Gambar...

 
 

 PERTANDINGAN BOLA SEPAK BAWAH 12 TAHUN PIALA TUANKU MUHRIZ

TARIKH : 13 JANUARI, 2019

MASA : 8.00 PAGI - 1.30 TGHR

TEMPAT : PADANG BESAR SERI MENANTI

Galeri Gambar

 
     

MAJLIS MALAM JUNJUNGAN KASIH RASULULLAH S.A.W TAHUN 1440H/2018M
Perasmian Oleh 
YTM DATO' JOHAN PAHLAWAN LELA PERKASA SITIAWAN DATO' HAJI MUHAMMED B. HAJI ABDULLAH
UNDANG LUAK JOHOL

TARIKH : 30 OKTOBER 2018 (SELASA)
MASA : 6.30 PTG
TEMPAT : MASJID NUR SALBIAH KARIAH SELARU

 

 

 

Tajuk : Gotong Royong Membersihkan Rumah Rehat Kuala Pilah

Tarikh : 17hb Oktober, 2018

Tempat : Rumah Rehat Kuala Pilah.

 

 

SEREMBAN - Lebih 20,000 tetamu menghadiri Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Peringkat Negeri Sembilan yang diadakan di Dewan Orang Ramai Sikamat di sini, semalam.

Turut hadir ke majlis yang bermula jam 2 petang itu adalah Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang disambut oleh Menteri Besar, Aminuddin Harun.


Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir, turut berkenan hadir ke majlis itu bersama Tunku Ampuan Besar, Tuanku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud serta dua anakanda, Tunku Besar Seri Menanti Tunku Ali Redhauddin dan Tunku Datuk Seri Zain Al-'Abidin.

Hadir sama Undang Luak Rembau, Datuk Muhammad Sharip Othman dan Undang Luak Johol, Datuk Mohammed Abdullah.

Selain itu turut hadir Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook dan bekas Penasihat Sosio Budaya Kerajaan, Tan Sri Dr Rais Yatim.

Pelbagai hidangan disediakan kepada tetamu antaranya lemang, ketupat, lemang, sate, kambing golek dan kuih-muih.

Sementara itu, Aminuddin ketika ditemui berkata, pihaknya terkejut dengan kehadiran tetamu yang diluar jangkaan.

Tapak bazar diturap jika perlu
SYAIRAH ABDUL LAJIS 4 JUN 2018

 

KUALA PILAH - “Saya akan berbincang dengan kerajaan negeri masalah tapak bazar Ramadan di Dataran Melang. Sekiranya perlu diturap, kita akan turap,” kata Adun Pilah, Nazaruddin Sabtu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas rungutan peniaga dan pengunjung bazar Ramadan tersebut apabila tapak berkenaan becak, berlopak hingga mengundang ketidakselesaan terutama ketika hujan.
Katanya, beliau sedia maklum masalah itu dan telah berbincang dengan Majlis Daerah Kuala Pilah (MDKP).

Perpindahan dua tapak bazar Ramadan iaitu tapak di Pilah Perdana dan di jalan Melang dipersetujui pimpinan terdahulu sebelum PRU14.

“Saya difahamkan, pelaksanaan dan pengalihan dua tapak bazar Ramadan itu demi keselesaan pengunjung dan peniaga berhimpun di satu kawasan lebih luas dengan parkir lebih selesa. Ideanya bagus, tetapi dari segi penyediaan tapaknya belum sempurna,” katanya.
Nazaruddin berkata, bagi mengatasi masalah dalam jangka masa pendek, MDKP hampar dan padatkan menggunakan abu batu bagi kawasan bertakung air.

“Langkah alternatif ini bagi mengurangkan becak, licin dan air bertakung, MDKP guna quarry dust selain meratakan kawasan itu.

“Sekiranya masalah tetap berlaku, MDKP cadang letak papan lapis di laluan becak dan berlopak,” katanya.

Nazaruddin yang juga Exco Kesenian, Kebudayaan dan Adat Istiadat Melayu berkata, Dataran Melang berpotensi untuk dibangunkan terutama dalam penganjuran majlis melibatkan jumlah pengunjung lebih ramai.

“Namun sebelum itu, kemudahan di dataran ituperlu dinaik taraf dan Insya-ALLAH, saya akan suarakan masalah ini kepada kerajaan negeri untuk dapatkan peruntukan menurap kawasan tersebut.

“Saya harap peniaga dan pengunjung bersabar dan kita juga tidak jangka musim hujan melanda pada Ramadan tahun ini,” katanya.

Sementara itu, tinjauan Sinar Harian di tapak bazar Ramadan mendapati lokasi parkir berlopak dan dipenuhi air lumpur selepas hujan beberapa hari lalu.

Justeru, pengunjung perlu bijak mencari lokasi sesuai untuk pergi ke bazar tersebut.

Hari pertama MB masuk pejabat

 

KUALA PILAH – Hasrat pendaki orang kurang upaya (OKU) menawan Kem Pangkalan Everest (EBC) bakal terlaksana pada Mei ini.

Azzrulkhan Hasrullah Matsah, 26, atau lebih dikenali Adam sedang dalam misi pendakian ke EBS di Nepal bersama Kelab Eksplorasi 7 Benua.


Wakil Kelab eksplorasi 7 benua, Muhammad Ariff berkata, ahli kelab bersama jurulatih dan Adam telah diterbangkan ke Nepal pada kelmarin.

“Adam akan berada di sana selama 20 hari dan terus tiba di Nepal untuk memulakan misinya menawan EBC.

“Kami hanya berharap doa dari rakyat Malaysia untuk permudahkan perjalanan Adam dan diberi kesihatan baik untuk memudahkan Adam tiba di EBC,” katanya.

Terdahulu, Adam yang menghidapi penyakit polio sejak dilahirkan telah bergiat aktif dalam kegiatan sukan lasak seperti mendaki gunung sejak 2014 dan berjaya menawan puncak tertinggi di Asia Tenggara, gunung Kinabalu pada 25 Oktober tahun lalu.

Kejayaan itu bukan hanya membolehkan Adam memahat namanya dalam rekod Malaysia Books of Record, malah membuktikan golongan itu juga boleh bergiat aktif dalam sukan lasak jika mendapat bimbingan sepertinya di bawah Persatuan Anak Gunung Malaysia.

Walaupun perlu merangkak dan mendaki dalam tempoh yang lama, ia bukan penghalang untuk Adam gapai impian untuk tawan gunung dalam Malaysia dan luar negara seperti EBC.

“Saya gembira kerana pernah merasai cabaran mendaki Gunung Kinabalu dan faktor suhu sejuk tidak mematahkan semangat saya untuk tiba ke puncak.

“Insya-ALLAH pengalaman itu akan saya praktiskan ketika tiba di EBC,” katanya ketika ditemui di program Adam@Senaling Kuala Pilah ini telah dianjurkan oleh Team Anak Gunung Malaysia bersama Finger Rich Adventures Discovery telah disertai seramai 125 orang pendaki.

KUALA PILAH - Yayasan Undang Johol bakal beroperasi setelah mendapat kelulusan pendaftaran oleh Bahagian Hal Ehwal Undang Jabatan Perdana Menteri (JPM) pada 15 Januari lalu.

Undang Luak Johol, Datuk Muhammed Abdullah berkata, yayasan itu sering dengan Badan Kebajikan Datuk-datuk Adat Luak Johol di sini.

“Antara objektif penubuhan yayasan ini adalah untuk menggalakkan kebajikan sosial, pendidikan, adat, budaya dan ekonomi tanpa mengira bangsa, agama dan kepercayaan.

“Yayasan ini adalah instrumen penting membolehkan jajahan ini dimayungi, dilimpahi kemakmuran dan menjamin kesejahteraan rakyat.

“Pendek kata, yayasan ini dijangka mengambil cakna golongan sasar seperti mereka yang kurang upaya bukan sahaja dari segi fizikal malah termasuk juga mereka yang terganggu dari segi kesihatan dan ekonomi,” katanya.

Beliau menambah, menerusi yayasan tersebut, dapat memperkasa nilai-nilai dan tradisi adat, seni dan budaya Melayu dalam kalangan masyarakat.

“Aspek adat, bahasa, seni dan budaya ini merupakan objektif utama yang termaktub dalam surat ikatan amanah yang akan menjadi panduan urus tadbir yayasan tersebut.

“Insya-ALLAH Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Undang Johol akan bekerjasama dan bermuafakat dengan datuk-datuk adat, kakitangan Lembaga Muzium Negeri Sembilan serta penyelidik-penyelidik dari universiti tempatan.

“Antara beberapa inisiatif yang boleh digerakkan termasuklah penganjuran program berbentuk ceramah, seminar, mendokumentasikan kerja-kerja penyelidikan hasil kajian semula kearifan tempatan masyarakat Melayu yang sudah banyak tenggelam ditelan arus modenisasi.

“Saya percaya melalui usaha-usaha secara terancang dan bersepadu, khazanah terkandung dalam Adat Perpatih atau adat bona akan kekal subur sepanjang zaman seperti kata perbilangan adat, ‘adat yang tidak lekang dek paneh dan tidak lapok dek hujan’,” katanya.

Muhammed berkata demikian sempena program Warna-warni Adat Perpatih ‘Adat Benar’ Luak Johol di balai Undang Luak Johol.

Program anjuran Kerajaan Negeri Sembilan dengan kerjasama Lembaga Muzium Negeri Sembilan (LMNS) dan Balai Undang Luak Johol, dihadiri seramai 700 orang termasuk Persatuan Artis Veteran Malaysia, guru-guru dan pelajar-pelajar sekolah menengah di sini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kebudayaan dan Adat Istiadat Melayu, Datuk Abd Razak Ab Said; Adun Johol, Datuk Abu Samah Mahat dan pemangku Pengarah LMNS, Aziz Mohd Gorip.

Musang king untuk kariah

Amukan puting beliung
SYAIRAH ABDUL LAJIS 1 APRIL 2018


KUALA PILAH - Lebih 10 rumah rosak dan ranap dihempap pokok tumbang dalam satu kejadian angin puting beliung di Mukim Ulu Jempol, Batu Kikir, petang kelmarin.

Kejadian yang didakwa sejarah paling buruk sejak 30 tahun itu, turut menyebabkan sebuah rumah terbakar kira-kira jam 6 petang, di Kampung Tampin/Pus Tengkek di sini.

Dianggarkan lebih 10 rumah di Kampung Tapak dan Kampung Majau rosak akibat amukan angin itu.

Mangsa kebakaran, Zulkipli Md Sharif, 57, berkata, dia hanya menyedari rumahnya terbakar setelah dihubungi jiran, Nor Helmi Md Noor, kira-kira jam 6.10 petang.

“Ketika itu saya berada di Seremban, tapi setibanya di rumah jam 9 malam api berjaya dipadamkan anggota bomba dan penyelamat. Ruang utama tingkat atas rumah pusaka berusia lebih 100 tahun ini musnah dan tinggal hanya bahagian dapur sahaja.

“Mujur ketika kejadian, rumah ini tak berpenghuni. Menurut jiran mungkin punca kebakaran dari litar pintas akibat disambar petir,” katanya di temui di Kampung Pus, semalam.

Nor Helmi, 42, berkata, hujan lebat melanda kampung itu jam 5.30 petang, diikuti petir dan ribut.


Bomba dan penyelamat Kuala Pilah dan Bahau memadamkan kebakaran di rumah Zulkipli.
“Sebelum kebakaran, hujan dulu kemudian petir mengakibatkan hampir semua rumah di sekitar kampung ini blackout. Kemudian saya ternampak rumah Zulkipli ada berlaku percikan api di ruang utama.

“Sejurus itu, secara tiba-tiba api merebak dan sekelip mata memusnahkan keseluruhan ruang utama rumah kayu itu dengan hanya 15 minit saja.

“Bila lihat api, saya terus keluar dari rumah dalam keadaan hujan lebat bantu padam kebakaran. Beberapa penduduk kampung juga bantu. Saya hubungi 999 jam 6.15 petang,” katanya.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Pilah, Eva Saifun Kamuni berkata, pasukannya bergegas ke lokasi setelah menerima panggilan 6.22 petang, melalui pusat gerakan operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Sembilan.

“Seramai 17 anggota melibatkan dua balai termasuk Balai Bomba dan Penyelamat Bahau serta satu jentera EMRS bergerak ke lokasi.

“Bomba berjaya mengawal kebakaran dari merebak ke ruang dapur, namun ruang utama musnah 100 peratus dan punca kebakaran masih disiasat serta tiada kemalangan jiwa.

“Kami juga laksana operasi membersih pokok tumbang di tiga rumah di kampung Tapak, Padang Lebar dan Kampung Pulau. Operasi selesai jam 10 malam,” katanya.

Dalam pada itu, penduduk di Kampung Pauh di sini, mengakui hanya mampu berdoa tanpa henti sewaktu puting beliung berlaku.

Mangsa, Masiah Sharif, 48, berkata, kejadian yang berlaku jam 6.30 petang itu bencana alam paling buruk pernah dialaminya.

“Hujan dengan angin pusing seperti gelombang menerbangkan bumbung rumah saya dan rumah bapa mentua.

"Bapa mentua terpaksa berlindung di bawah katil untuk selamatkan diri bimbang dihempap bumbung mahupun ranting kayu.

“Saya pula terus berdoa sambil berpelukan dengan tiga anak yang masih kecil.

"Saya minta perlindungan dari ALLAH SWT agar hentikan angin kuat dan syukur keadaan pulih dalam tempoh 30 minit.

Mapim terus bantu etnik Rohingya

Masalah parkir haram selesai

 

KUALA PILAH - Majlis Daerah Kuala Pilah (MDKP) dan Jabatan Kerja Raya (JKR) akhirnya mengambil langkah drastik dengan memasang besi pengadang di jalan selekoh Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN).

Ini berikutan kedegilan orang awam memarkir kenderaan di tepi jalan itu semata-mata mahu ke kedai makan walaupun pihak berkaitan telah menyediakan parkir di lokasi bersebelahan.

Hanya kerana sikap malas dan mengambil jalan singkat, tindakan parkir di tepi jalan mengganggu arus trafik terutama ambulans yang berulang alik ke HTAN bagi kes kecemasan.


MDKP pada Februari lalu telah mengambil maklum balas berhubung aduan orang awam dan telah meletakkan pasu bunga hiasan sebagai tanda tidak boleh parkir di jalan itu.

Bagaimanapun, masih ada segelintir orang awam tetap berdegil parkir di jalan berkenaan dan akhirnya pihak berkaitan telah memasang besi pengadang selain meletakkan papan tanda dilarang parkir di kawasan tersebut.

 

Yang Dipertua MDKP, Syahrul Nizam Saleh berkata, JKR dengan kerjasama MDKP telah mengambil langkah selamat dengan memasang besi sepanjang 50 meter.

“Kita kerap menerima aduan berkaitan masalah itu dan rata-rata orang awam masih lagi memiliki sikap tidak endah kepada larangan itu.

“Pemasangan besi pengadang itu untuk menghalang kenderaan meletak kenderaan yang boleh menghalang laluan masuk ke HTAN.

“Langkah ini untuk menyelesaikan aduan pihak hospital dan orang ramai berkenaan kenderaan yang menghalang laluan ke HTAN,” katanya.


Papan tanda larangan parkir telah dipasang di tepi jalan berkenaan.
Masalah tersebut turut mendapat perhatian Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Beliau telah memberi kenyataan menerusi media sosial bahawa MDKP telah mengambil maklum isu itu dan pelbagai pihak telah mengambil tindakan untuk mengatasi masalah tersebut antaranya penguat kuasaan polis, meletakkan papan tanda larangan parkir, meletakkan pasu bunga hiasan di tepi jalan dan menyediakan parkir di kawasan berhampiran.

Katanya, terkini beliau telah meminta JKR memasang besi pengadang dan akan terus memantau perkara itu.

Pesara farmasi rugi RM5,000

Oleh Khairul Najib Asarulah Khan
BH Online : 9.3.2018

KUALA PILAH: Pengawal keselamatan, Zainal Abidin Yusof akan menggunakan wang bantuan sumbangan Yayasan Bank Rakyat (YBR) untuk membeli cermin mata anaknya yang menghadapi masalah penglihatan.

Zainal Abidin, 49, berkata walaupun jumlah wang tunai yang diterima mungkin dianggap tidak seberapa bagi segelintir orang, namun sumbangan itu sangat bermakna kepada golongan berpendapatan rendah seperti dirinya.

"Saya mahu gunakan wang sumbangan itu untuk keperluan anak, Mohd Zaid. Disebabkan kelengkapan persekolahan dia sudah cukup, saya gunakan wang ini untuk menempah cermin mata untuknya.

"Saya dapat tahu dia mula rabun pada awal tahun ini selepas membuat pemeriksaan mata di sekolahnya iaitu di Sekolah Kebangsaan Inas. Kelmarin saya bawa dia ke kedai cermin mata untuk buat pemeriksaan lagi tapi belum buat apa-apa tempahan," katanya.

Zaina Abidin ditemui ketika Majlis Penyampaian Bantuan Persekolahan di Sekolah Kebangsaan Undang Johol di sini, hari ini,

Anaknya, Mohd Zaid, 12, adalah antara 100 murid dari kawasan Dewan Undangan Negeri Johol, yang terpilih menerima bantuan wang tunai RM100 serta beg sekolah yang disumbangkan YBR.

Pada majlis berkenaan, bantuan itu disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Johol, Datuk Abu Samah Mahat.

Yang turut hadir, Ahli Lembaga Pemegang Amanah YBR, Saiful Yazan Sulaiman.

Sementara itu, Saiful Yazlan berkata, sebanyak RM330,000 diperuntukkan pihaknya menerusi program itu membabitkan 5,000 murid di seluruh Malaysia.

"Setakat ini, 60 peratus sudah menerima bantuan ini manakala yang selebihnya akan menerima bantuan itu sebelum Mei ini.

"Mereka yang layak terdiri daripada murid di kalangan keluarga B40 dengan senarai nama diperoleh daripada Pejabat Pendidikan Daerah," katanya.

 

KUALA PILAH - Di sebalik kejayaan setiap individu, tersemat semangat luar biasa dan keikhlasan tanpa mengharapkan balasan dalam merealisasikan impian mereka.

Zakaria Mat Yusof, 58, membuktikan walaupun dirinya Orang Kelainan Upaya (OKU), dia berjaya membuka kedai makan dan sanggup turun ke dalam anak sungai Juasseh Hilir bagi melaksanakan kerja murni bagi tujuan pembersihan.

Kedudukan anak sungai itu bersebelahan dengan kedai makannya dan menjadi rutin harian membersihkan anak sungai itu serta persekitaran kedainya.


Bekas penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menganggap tugas yang dilakukan itu sekadar suka-suka demi memelihara alam semula jadi daripada tercemar selain mengutamakan kebersihan.

Lebih mesra dipanggil Pak Ya, keikhlasannya melakukan tugas itu saban hari secara tidak langsung telah mempopularkan kedainya.

“Kalau tidak lakukannya, tidur tak lena, mula gelisah. Jadi, sebelum buka kedai jam enam pagi, Pak Ya akan bersihkan lantai agar berkilat dan air sungai jernih tanpa ada dedaun kering. Kalau orang nak mandi pun boleh.

“Pak Ya pun tidak sangka perbuatan membersihkan sungai dan kedai menjadi buah mulut orang ramai,” katanya.

Zakaria mengikut kata hatinya untuk terus berbakti tanpa menghiraukan tanggapan negatif masyarakat dengan mengutamakan kebersihan dan pelanggannya.

“Persekitaran kedai perlu bersih, barulah pelanggan datang dan bisnes pun maju. Kalau kotor, siapa pun tak datang.

“Sejak berniaga di sini, belum pernah ada pihak pejabat kesihatan melakukan pemeriksaan kerana kedai ini bebas daripada kekotoran.

“Walaupun terpaksa jalan dalam keadaan tempang akibat kemalangan dulu dan telah lakukan pembedahan sebanyak lapan kali di bahagian kaki kiri, ia tidak menghalang untuk Pak Ya meneruskan kerja ini,” katanya.

Katanya, pembersihan anak sungai itu bagi mengelakkan pembiakan jentik-jentik selain mengelakkan berlakunya banjir kilat di kampung ini.

“Kalau aliran air tersekat dek daun-daun kering pun boleh berlaku banjir, selain mengundang bau busuk hingga mendatangkan rasa tidak selesa kepada pelanggan.

“Justeru, demi memelihara kebersihan, Pak Ya tidak kisah lakukan kerja ini malah gembira serta bersyukur dilimpahi rezeki,” katanya.

Mula berniaga sejak 2013 atas bantuan JKM, kini Zakaria mampu berdikari bagi menyara keluarganya.

Selain itu, kesegaran air kelapa dijualnya turut mendapat sambutan menggalakkan setiap hari.

“Lazimnya buah kelapa berjaya dijual pada kuantiti 30 biji sehingga 50 biji sehari. Kalau cuaca panas, permintaan akan tinggi.

“Syukur semuanya rezeki dari pada ALLAH dan Pak Ya akan sentiasa jaga kebersihan," katanya.

'Kambing itu bukan mahu mengawan'

Oleh Raja Noraina Raja Rahim dan Amran Yahya
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

KUALA PILAH: "Saya tidak rasa kambing itu mahu mengawan," kata Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Sembilan, Dr Zul Edham Wagiman, mengenai kejadian seorang wanita hampir diserang seekor kambing jantan di Kampung Gentam, di sini, semalam.

Beliau berkata, haiwan biasanya tidak menyerang manusia apabila mahu mengawan, malah itu bukan tingkah laku biasa bagi ternakan kerana mereka hanya bersaing sesama sendiri.

"Haiwan ternakan seperti kambing jantan hanya akan menyerang pesaingnya iaitu kambing jantan lain jika mahu mengawan.

"Tetapi, ia akan bertindak balas secara semula jadi sekiranya wujud provokasi atau terancam," katanya.

Dr Zul Edham berkata, haiwan mempunyai tiga tindak balas semula jadi iaitu takut, cuba lari dan melawan.

Beliau berkata, kambing di negara ini adalah jenis peliharaan yang bukan sifatnya menyerang manusia dan kejadian menyerang manusia adalah kes terpencil.

Dalam kejadian jam 3 petang itu, wanita dikenali sebagai Mysha, 45, sempat melarikan diri keluar daripada kereta untuk menyelamatkan diri apabila kambing berkenaan meluru ke arahnya sebelum kepala haiwan itu tersangkut pada stereng keretanya.

Ditemui di rumahnya hari ini, Mysha berkata, dia menganggap kejadian itu sebagai pelik dan melucukan.

 

"Kejadian seperti ini tidak pernah berlaku di kampung ini walaupun ramai penduduk membela ternakan berkenaan secara lepas bebas.

"Sehingga kini, saya tidak tahu kambing itu milik siapa kerana ia melarikan diri ke dalam semak sebaik dilepaskan daripada stereng kereta oleh anggota Angkatan Pertahanan Awam (APM)," katanya.

Mysha berkata, kejadian itu mungkin berlaku disebabkan kambing berkenaan disengat tebuan yang terdapat di atas tebing berhampiran rumahnya sebelum berlari ke arah keretanya dan tersangkut pada stereng.

 
SYAIRAH ABDUL LAJIS
 

KUALA PILAH - Impian untuk menawan Kem Pangkalan Everest (EBC) oleh pendaki orang kurang upaya (OKU), Azzrulkhan Hasrullah Matsah, 26,
yang dirancang pada Mac ini, terpaksa ditangguhkan ke tahun hadapan jika peruntukan masih belum mencukupi.

Dia yang mesra dengan panggilan Adam, menghidap penyakit polio sejak dilahirkan, memerlukan kos keseluruhan dianggarkan RM250,000 bagi
menampung seramai lapan orang peserta termasuk tujuh kru.

Pengarah projek pemantau aktiviti Adam, Siti Zaleha Abu Bakar, 46, berkata, kos sebanyak itu diperlukan untuk sepanjang 26 hari misi
menawan EBC berlangsung.

“Kebiasaannya masa yang diambil oleh pendaki normal untuk sampai ke EBC adalah 14 hari tetapi memandangkan keadaan fizikal Adam perlu
mendaki menggunakan kedua belah tangannya, dia memerlukan 26 hari untuk menawan EBC.

“Perancangan awal misi menawan EBC adalah hujung bulan Mac ini tetapi adalah mustahil untuk kami mengumpul dana sebanyak itu dalam tempoh
singkat,” katanya.

Menurutnya, kos yang diperlukan agak tinggi kerana Adam terpaksa menggunakan helikopter untuk pergerakan turun dari EBC ke tempat
permulaan pendakian.

“Selain itu, peralatan yang diperlukan termasuk pakaian yang dipakai ketika Adam mendaki juga berbeza dengan orang normal.

“Justeru, kami perlu peruntukan RM250,000 melibatkan keseluruhan kos termasuk kos latihan berkala sebagai persiapan untuk Adam serta krew
mencapai misi itu,” katanya.

Jelasnya, untuk merealisasikan misi ini, dia memohon sekiranya ada syarikat yang sudi menaja Adam bolehlah berhubung dengannya.

“Kepada mana-mana syarikat, boleh hubungi saya di talian 012-2686009 untuk sebarang pertanyaan.

“Kami berjanji, sekiranya ada mana-mana syarikat yang sudi menaja, Adam akan membawa jenama syarikat tersebut naik ke EBC sebagai tanda
penghargaan dan secara tidak langsung Adam akan mempromosikan jenama serta produk syarikat berkenaan,” katanya.

Zaleha ditemui sempena program Adam@Senaling Kuala Pilah, dianjurkan oleh Team Anak Gunung Malaysia bersama Finger Rich Adventures
Discovery telah disertai seramai 125 orang pendaki, kelmarin.

Selamat Bersara kepada kakitangan Pejabat Daerah & Tanah Kuala Pilah iaitu EN MUHAMMAD BIN MD DIL PEMANDU KENDERAAN H11..Terima Kasih atas jasa dan bakti beliau sepanjang beliau berkhidmat di pejabat ini..Semoga diberikan kesihatan yang baik selepas bersara

Bengkel SKT 2018

Tempat : MITC Melaka

Tarikh : 15 - 17 Dissember 2017

 

Majlis Ikrar Bebas Rasuah Pejabat Daerah & Tanah Kuala Pilah

Tarikh : 9 November 2017
Masa : 3.00 ptg
Tempat : Dewan Dato' Bahaman Shamsudin

 

Rewang majlis jamuan hari raya tuan pegawai daerah

Tarikh : 8 julai 2017
Masa : 8.00 pagi
Tempat : kediaman rasmi pegawai daerah 
kuala pilah

LIHAT GAMBAR...

Sambutan Hari Raya Daerah Kuala Pilah akan diadakan pada 12.3.302

Lihat Lagi..