W3C      
Awam
Berita
e-Penyertaan
PDTKP
Perkhidmatan Atas Talian
Sebutharga
Terkini

Berita

 

 

 

Majlis Berbuka Puasa Bersama DYMM Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan

-Lihat Galeri-

 

 

 

 

 

   
   

 

 

 

e-Penyertaan

Terkini

 Tarikh Program/Majlis
   

 

Mapim terus bantu etnik Rohingya

Masalah parkir haram selesai

 

KUALA PILAH - Majlis Daerah Kuala Pilah (MDKP) dan Jabatan Kerja Raya (JKR) akhirnya mengambil langkah drastik dengan memasang besi pengadang di jalan selekoh Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN).

Ini berikutan kedegilan orang awam memarkir kenderaan di tepi jalan itu semata-mata mahu ke kedai makan walaupun pihak berkaitan telah menyediakan parkir di lokasi bersebelahan.

Hanya kerana sikap malas dan mengambil jalan singkat, tindakan parkir di tepi jalan mengganggu arus trafik terutama ambulans yang berulang alik ke HTAN bagi kes kecemasan.


MDKP pada Februari lalu telah mengambil maklum balas berhubung aduan orang awam dan telah meletakkan pasu bunga hiasan sebagai tanda tidak boleh parkir di jalan itu.

Bagaimanapun, masih ada segelintir orang awam tetap berdegil parkir di jalan berkenaan dan akhirnya pihak berkaitan telah memasang besi pengadang selain meletakkan papan tanda dilarang parkir di kawasan tersebut.

 

Yang Dipertua MDKP, Syahrul Nizam Saleh berkata, JKR dengan kerjasama MDKP telah mengambil langkah selamat dengan memasang besi sepanjang 50 meter.

“Kita kerap menerima aduan berkaitan masalah itu dan rata-rata orang awam masih lagi memiliki sikap tidak endah kepada larangan itu.

“Pemasangan besi pengadang itu untuk menghalang kenderaan meletak kenderaan yang boleh menghalang laluan masuk ke HTAN.

“Langkah ini untuk menyelesaikan aduan pihak hospital dan orang ramai berkenaan kenderaan yang menghalang laluan ke HTAN,” katanya.


Papan tanda larangan parkir telah dipasang di tepi jalan berkenaan.
Masalah tersebut turut mendapat perhatian Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Beliau telah memberi kenyataan menerusi media sosial bahawa MDKP telah mengambil maklum isu itu dan pelbagai pihak telah mengambil tindakan untuk mengatasi masalah tersebut antaranya penguat kuasaan polis, meletakkan papan tanda larangan parkir, meletakkan pasu bunga hiasan di tepi jalan dan menyediakan parkir di kawasan berhampiran.

Katanya, terkini beliau telah meminta JKR memasang besi pengadang dan akan terus memantau perkara itu.

Istiadat hantar kepala mayat

Pesara farmasi rugi RM5,000

Oleh Khairul Najib Asarulah Khan
BH Online : 9.3.2018

KUALA PILAH: Pengawal keselamatan, Zainal Abidin Yusof akan menggunakan wang bantuan sumbangan Yayasan Bank Rakyat (YBR) untuk membeli cermin mata anaknya yang menghadapi masalah penglihatan.

Zainal Abidin, 49, berkata walaupun jumlah wang tunai yang diterima mungkin dianggap tidak seberapa bagi segelintir orang, namun sumbangan itu sangat bermakna kepada golongan berpendapatan rendah seperti dirinya.

"Saya mahu gunakan wang sumbangan itu untuk keperluan anak, Mohd Zaid. Disebabkan kelengkapan persekolahan dia sudah cukup, saya gunakan wang ini untuk menempah cermin mata untuknya.

"Saya dapat tahu dia mula rabun pada awal tahun ini selepas membuat pemeriksaan mata di sekolahnya iaitu di Sekolah Kebangsaan Inas. Kelmarin saya bawa dia ke kedai cermin mata untuk buat pemeriksaan lagi tapi belum buat apa-apa tempahan," katanya.

Zaina Abidin ditemui ketika Majlis Penyampaian Bantuan Persekolahan di Sekolah Kebangsaan Undang Johol di sini, hari ini,

Anaknya, Mohd Zaid, 12, adalah antara 100 murid dari kawasan Dewan Undangan Negeri Johol, yang terpilih menerima bantuan wang tunai RM100 serta beg sekolah yang disumbangkan YBR.

Pada majlis berkenaan, bantuan itu disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Johol, Datuk Abu Samah Mahat.

Yang turut hadir, Ahli Lembaga Pemegang Amanah YBR, Saiful Yazan Sulaiman.

Sementara itu, Saiful Yazlan berkata, sebanyak RM330,000 diperuntukkan pihaknya menerusi program itu membabitkan 5,000 murid di seluruh Malaysia.

"Setakat ini, 60 peratus sudah menerima bantuan ini manakala yang selebihnya akan menerima bantuan itu sebelum Mei ini.

"Mereka yang layak terdiri daripada murid di kalangan keluarga B40 dengan senarai nama diperoleh daripada Pejabat Pendidikan Daerah," katanya.

 

KUALA PILAH - Di sebalik kejayaan setiap individu, tersemat semangat luar biasa dan keikhlasan tanpa mengharapkan balasan dalam merealisasikan impian mereka.

Zakaria Mat Yusof, 58, membuktikan walaupun dirinya Orang Kelainan Upaya (OKU), dia berjaya membuka kedai makan dan sanggup turun ke dalam anak sungai Juasseh Hilir bagi melaksanakan kerja murni bagi tujuan pembersihan.

Kedudukan anak sungai itu bersebelahan dengan kedai makannya dan menjadi rutin harian membersihkan anak sungai itu serta persekitaran kedainya.


Bekas penerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) menganggap tugas yang dilakukan itu sekadar suka-suka demi memelihara alam semula jadi daripada tercemar selain mengutamakan kebersihan.

Lebih mesra dipanggil Pak Ya, keikhlasannya melakukan tugas itu saban hari secara tidak langsung telah mempopularkan kedainya.

“Kalau tidak lakukannya, tidur tak lena, mula gelisah. Jadi, sebelum buka kedai jam enam pagi, Pak Ya akan bersihkan lantai agar berkilat dan air sungai jernih tanpa ada dedaun kering. Kalau orang nak mandi pun boleh.

“Pak Ya pun tidak sangka perbuatan membersihkan sungai dan kedai menjadi buah mulut orang ramai,” katanya.

Zakaria mengikut kata hatinya untuk terus berbakti tanpa menghiraukan tanggapan negatif masyarakat dengan mengutamakan kebersihan dan pelanggannya.

“Persekitaran kedai perlu bersih, barulah pelanggan datang dan bisnes pun maju. Kalau kotor, siapa pun tak datang.

“Sejak berniaga di sini, belum pernah ada pihak pejabat kesihatan melakukan pemeriksaan kerana kedai ini bebas daripada kekotoran.

“Walaupun terpaksa jalan dalam keadaan tempang akibat kemalangan dulu dan telah lakukan pembedahan sebanyak lapan kali di bahagian kaki kiri, ia tidak menghalang untuk Pak Ya meneruskan kerja ini,” katanya.

Katanya, pembersihan anak sungai itu bagi mengelakkan pembiakan jentik-jentik selain mengelakkan berlakunya banjir kilat di kampung ini.

“Kalau aliran air tersekat dek daun-daun kering pun boleh berlaku banjir, selain mengundang bau busuk hingga mendatangkan rasa tidak selesa kepada pelanggan.

“Justeru, demi memelihara kebersihan, Pak Ya tidak kisah lakukan kerja ini malah gembira serta bersyukur dilimpahi rezeki,” katanya.

Mula berniaga sejak 2013 atas bantuan JKM, kini Zakaria mampu berdikari bagi menyara keluarganya.

Selain itu, kesegaran air kelapa dijualnya turut mendapat sambutan menggalakkan setiap hari.

“Lazimnya buah kelapa berjaya dijual pada kuantiti 30 biji sehingga 50 biji sehari. Kalau cuaca panas, permintaan akan tinggi.

“Syukur semuanya rezeki dari pada ALLAH dan Pak Ya akan sentiasa jaga kebersihan," katanya.