KUALA PILAH - Yayasan Undang Johol bakal beroperasi setelah mendapat kelulusan pendaftaran oleh Bahagian Hal Ehwal Undang Jabatan Perdana Menteri (JPM) pada 15 Januari lalu.

Undang Luak Johol, Datuk Muhammed Abdullah berkata, yayasan itu sering dengan Badan Kebajikan Datuk-datuk Adat Luak Johol di sini.

“Antara objektif penubuhan yayasan ini adalah untuk menggalakkan kebajikan sosial, pendidikan, adat, budaya dan ekonomi tanpa mengira bangsa, agama dan kepercayaan.

“Yayasan ini adalah instrumen penting membolehkan jajahan ini dimayungi, dilimpahi kemakmuran dan menjamin kesejahteraan rakyat.

“Pendek kata, yayasan ini dijangka mengambil cakna golongan sasar seperti mereka yang kurang upaya bukan sahaja dari segi fizikal malah termasuk juga mereka yang terganggu dari segi kesihatan dan ekonomi,” katanya.

Beliau menambah, menerusi yayasan tersebut, dapat memperkasa nilai-nilai dan tradisi adat, seni dan budaya Melayu dalam kalangan masyarakat.

“Aspek adat, bahasa, seni dan budaya ini merupakan objektif utama yang termaktub dalam surat ikatan amanah yang akan menjadi panduan urus tadbir yayasan tersebut.

“Insya-ALLAH Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Undang Johol akan bekerjasama dan bermuafakat dengan datuk-datuk adat, kakitangan Lembaga Muzium Negeri Sembilan serta penyelidik-penyelidik dari universiti tempatan.

“Antara beberapa inisiatif yang boleh digerakkan termasuklah penganjuran program berbentuk ceramah, seminar, mendokumentasikan kerja-kerja penyelidikan hasil kajian semula kearifan tempatan masyarakat Melayu yang sudah banyak tenggelam ditelan arus modenisasi.

“Saya percaya melalui usaha-usaha secara terancang dan bersepadu, khazanah terkandung dalam Adat Perpatih atau adat bona akan kekal subur sepanjang zaman seperti kata perbilangan adat, ‘adat yang tidak lekang dek paneh dan tidak lapok dek hujan’,” katanya.

Muhammed berkata demikian sempena program Warna-warni Adat Perpatih ‘Adat Benar’ Luak Johol di balai Undang Luak Johol.

Program anjuran Kerajaan Negeri Sembilan dengan kerjasama Lembaga Muzium Negeri Sembilan (LMNS) dan Balai Undang Luak Johol, dihadiri seramai 700 orang termasuk Persatuan Artis Veteran Malaysia, guru-guru dan pelajar-pelajar sekolah menengah di sini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kebudayaan dan Adat Istiadat Melayu, Datuk Abd Razak Ab Said; Adun Johol, Datuk Abu Samah Mahat dan pemangku Pengarah LMNS, Aziz Mohd Gorip.

Musang king untuk kariah

Amukan puting beliung
SYAIRAH ABDUL LAJIS 1 APRIL 2018


KUALA PILAH - Lebih 10 rumah rosak dan ranap dihempap pokok tumbang dalam satu kejadian angin puting beliung di Mukim Ulu Jempol, Batu Kikir, petang kelmarin.

Kejadian yang didakwa sejarah paling buruk sejak 30 tahun itu, turut menyebabkan sebuah rumah terbakar kira-kira jam 6 petang, di Kampung Tampin/Pus Tengkek di sini.

Dianggarkan lebih 10 rumah di Kampung Tapak dan Kampung Majau rosak akibat amukan angin itu.

Mangsa kebakaran, Zulkipli Md Sharif, 57, berkata, dia hanya menyedari rumahnya terbakar setelah dihubungi jiran, Nor Helmi Md Noor, kira-kira jam 6.10 petang.

“Ketika itu saya berada di Seremban, tapi setibanya di rumah jam 9 malam api berjaya dipadamkan anggota bomba dan penyelamat. Ruang utama tingkat atas rumah pusaka berusia lebih 100 tahun ini musnah dan tinggal hanya bahagian dapur sahaja.

“Mujur ketika kejadian, rumah ini tak berpenghuni. Menurut jiran mungkin punca kebakaran dari litar pintas akibat disambar petir,” katanya di temui di Kampung Pus, semalam.

Nor Helmi, 42, berkata, hujan lebat melanda kampung itu jam 5.30 petang, diikuti petir dan ribut.


Bomba dan penyelamat Kuala Pilah dan Bahau memadamkan kebakaran di rumah Zulkipli.
“Sebelum kebakaran, hujan dulu kemudian petir mengakibatkan hampir semua rumah di sekitar kampung ini blackout. Kemudian saya ternampak rumah Zulkipli ada berlaku percikan api di ruang utama.

“Sejurus itu, secara tiba-tiba api merebak dan sekelip mata memusnahkan keseluruhan ruang utama rumah kayu itu dengan hanya 15 minit saja.

“Bila lihat api, saya terus keluar dari rumah dalam keadaan hujan lebat bantu padam kebakaran. Beberapa penduduk kampung juga bantu. Saya hubungi 999 jam 6.15 petang,” katanya.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Pilah, Eva Saifun Kamuni berkata, pasukannya bergegas ke lokasi setelah menerima panggilan 6.22 petang, melalui pusat gerakan operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Sembilan.

“Seramai 17 anggota melibatkan dua balai termasuk Balai Bomba dan Penyelamat Bahau serta satu jentera EMRS bergerak ke lokasi.

“Bomba berjaya mengawal kebakaran dari merebak ke ruang dapur, namun ruang utama musnah 100 peratus dan punca kebakaran masih disiasat serta tiada kemalangan jiwa.

“Kami juga laksana operasi membersih pokok tumbang di tiga rumah di kampung Tapak, Padang Lebar dan Kampung Pulau. Operasi selesai jam 10 malam,” katanya.

Dalam pada itu, penduduk di Kampung Pauh di sini, mengakui hanya mampu berdoa tanpa henti sewaktu puting beliung berlaku.

Mangsa, Masiah Sharif, 48, berkata, kejadian yang berlaku jam 6.30 petang itu bencana alam paling buruk pernah dialaminya.

“Hujan dengan angin pusing seperti gelombang menerbangkan bumbung rumah saya dan rumah bapa mentua.

"Bapa mentua terpaksa berlindung di bawah katil untuk selamatkan diri bimbang dihempap bumbung mahupun ranting kayu.

“Saya pula terus berdoa sambil berpelukan dengan tiga anak yang masih kecil.

"Saya minta perlindungan dari ALLAH SWT agar hentikan angin kuat dan syukur keadaan pulih dalam tempoh 30 minit.